Skaldjurssoppa med räkor

Räkor som kokas till fond ger mustig och fin smak till denna skaldjurssoppa. Lättlagad och snabb - med smak som ger festkänsla både som förrätt och enklare huvudrätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g oskalade räkor
  • 3 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • ca 2 msk klippt, färsk persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
  • 2 dl vitt vin, gärna torrt
  • 2-3 dl grädde
  • 1/4 kryddmått cayennepeppar
  • salt
  • (2-3 msk konjak)

Gör så här:

Skala räkorna och spara skalen.

Koka upp fiskbuljongen.

Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.

Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta stor nog för soppan. Låt inte grönsakerna få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.

Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!

Koka ytterligare några minuter. Vispa i en matsked smör.

Sila soppan genom finmaskig sil. Släng bort skal och grönsaker.

Smaka av igen - salta lagom och smaka eventuellt av med konjak.

Ta av soppan från värmen och lägg i de skalade räkorna.

Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.

Servera soppan med nybakat bröd, typ baguette och gärna ett torrt vitt vin.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lars Carlen, Langkawi. Malaysia.
27 augusti 2010

Har du prövat med att köra räkskalen och huvudena kort i mixer och finfördela dem och sedam bryna massan i olja.

Dedan ha i lök och grönsaker att fräsa en stund tillsammans med tomatpuréen.

Bränna av med konjaken innan buljong och vin hälls i.

Sedan servera med en klick extra tjock gräddfil med finhackad dill i.

Kommentar av Hans Rydbeck
30 augusti 2010

Kan jag inte använda kräftskal att koka soppa på ?

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
9 september 2016

Jo, det kan du, det går utmärkt!

Kommentar av Enn
18 oktober 2010

Jättegod soppa! Dock verkade den inte så mättande, så jag tog 200g räkor, 200g lax & 100g hooki-filé, och 3 potatisar. DÅ blev den mättande! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...