Pumpasoppa

Att laga pumpasoppa är lätt! Du får enkelt en god soppa som räcker till många!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 1,2 kilo pumpa
  • 2 gula lökar
  • 1,4 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 12 krossade rosépepparkorn
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:

Välj en pumpa på minst två kilo (större om du tänker servera soppan i pumpan!). Tvätta och borsta pumpan helt ren.

Vill du servera soppan i pumpan skär du först av ett lock av pumpans övre del. Sedan gröper du ur pumpan och skär fruktköttet i mindre bitar. Väg upp 1,2 kilo av pumpan.

Hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i botten av soppkastrullen och fräs löken och vitlöken mjuk. Tillsätt pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka i 15 minuter. Tag soppan från värmen och mixa soppan helt slät. Vispa ner crème fraichen. Värm på soppan. Smaka av soppan med rosépeppar, salt och vitpeppar.

Förvärm den urgröpta pumpan med hett vatten och häll den varma soppan i pumpan precis innan servering. Ett nybakat bröd med smör passar fint till! Antingen ett ljust bröd, typ franskbröd eller ett grovt, lite sötare bröd med mycket hela korn.

Tips! En variant av servering är att ugnsbaka hel pumpan i 180-200 grader i 35-40 minuter, med soppan i. Ställ pumpan i ett ugnsfast fat i ugnen och servera soppan tillsammans med lite av pumpans fruktkött som nu är genombakat och mjukt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...