Rödbetssoppa med chorizo

En mustig och hett matig soppa som värmer både på vinterhalvåret och en sval sommarkväll på verandan! Riktigt gott till ett hembakat surdegsbröd...

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 150 g chorizo, gärna lamm
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 6-7 (500 g) råa rödbetor
  • 2 röda lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 1/2 liter buljong, grönsaks- eller kött (3 buljongtärningar)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • gräddfil eller motsvarande till servering

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Finriv några matskedar rödbeta och lägg åt sidan.

Skär korven i skivor och fräs den i olja eller smör så den får lite färg. Ta upp den ur grytan och lägg den åt sidan.

Klyfta eller grovhacka löken. Fräs löken och rödbetorna i smör eller olja i samma gryta - låt dem inte få för mycket färg.
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddorna.
Koka under lock på måttlig värme uppemot en halvtimme. Tillsätt korven de sista 10 minuterna.
Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista finrivna rödbetan. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...