Pumpasoppa med lime och vitlök

Smakrik och läcker höstsoppa! Passar hela hösten och gärna på Halloween.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 putternutpumpa (800-1000g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 /2 l grönsaksbuljong (eller vatten +3 buljongtärningar
  • 1 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • rivet skal av 1 lime
  • 1/2-1 dl vitt vin eller äppelcider
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och kärna ur pumpan. Skär bort trådar och tärna pumpan grovt.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken och vitlöken mjuk i olja på låg värme. Löken ska vara riktigt mjuk och få en sötaktig smak.

Tillsätt nu pumpan och buljongen. Låt koka upp och koka samman i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät och varmhåll.

Vispa grädden löst. Använder du matlagningsgrädde som inte går att vispa hoppar du över detta steg.

Tvätta limefrukten noga och finriv/ raspa skalet. Rör ur i soppan. Smaka sedan av soppan med vin eller cider och svartpeppar. (Vill du göra soppan i förväg förbereder du fram hit. Det går bra att göra dagen före.)

När smaken är bra - rör försiktigt ner grädden och varmhåll soppan fram till servering.

Nybakat bröd och rostade pumpafröer är gott till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...